Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τα γεγονότα του 1878 στην περιοχή Δράμας.


ΤΟΥ ΒΑΣ. Κ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ
Θεόδωρος Δηλιγιάννης

Οι πληροφορίες που καταχωρούνται στη μελέτη αυτή για ορισμένα γεγονότα του έτους 1878 που συνέβησαν στην περιοχή της Δράμας, αναφέρονται σε αναφορές των υποπροξένων της Ελλάδας στην Καβάλα και τις Σέρρες προς το Υπουργείο των εξωτερικών. Κατά συνέπεια τα στοιχεία έχουν από το Αρχείο του Υπουργείου των Εξωτερικών (    Α’Ε/κΤ).
Με οδηγία του Υπουργού Εξωτερικών Θεοδώρου Δηληγιάννη προς τον Γενικό Πρόξενον της Θεσσαλονίκης Κων. Βατικιώτη από 20 Μαρτίου του 1878,
συστήνεται προς το Υποπροξενείο της Καβάλας,
όπως οι Έλληνες της περιοχής Δράμας υπογράψουν αναφορά προς τις Μεγάλες Δυνάμεις,
όπου να διατρανώνουν ότι η περιοχή αυτή είναι ελληνική
(ΕΥΕ/ΚΥ-11β’).
Ο υποπρόξενος της Καβάλας Αρ. Παπαδόπουλος σε έκθεσή του από 14 Μαρτίου του 1878 προς τον Γεν. Προξενον της Θεσσαλονίκης Κων. Βατικιώτη, αναφέρει
ότι οι Τούρκοι της Δράμας σκέπτονται ότι η περιοχή αυτή δεν πρέπει να παραχωρηθεί στη Βουλγαρία (ΑΥΕ/ΚΥ-11-β).
Ο υποπρόξενος της Καβάλας Αρ. Παπαδόπουλος στην από 20 Μαΐου του έτους 1878 αναφορά του εκθέτει
ότι βουλγαρική συμμορία που ξεκίνησε από το Παζαρτζικ πέρασε στα χωριά της επαρχίας της Δράμας και τρομοκρατεί τους ελληνικούς πληθυσμούς προβαίνοντας σε βιαιοπραγίες και φόνους.
Τούρκοι βασιβουζούκοι οργανωθέντες καταδίωξαν επιτυχώς τας Βουλγάρους κομιτατζήδες (ΑΕΥ/Σ.Β.-Α.Θ.Δ.-α).
Στην Προσοτσάνη την Μεγάλη Πέμπτη τα μεσάνυχτα ομάδα Βουλγάρων σχισματικών αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Έλληνα ιατρόν Νικόλαο Λιάμη, πρόεδρο της Αδελφότητας ΗΩΣ και τον ανεψιό του φαρμακοποιό Η. Κωνσταντίνου.
Δικαιολογούν την ενέργειά τους αυτή ότι οι Έλληνες αυτοί είναι εναντίον Βουλγάρων, οι συνεργάζονται με τους Έλληνες επαναστάτες,
ότι δεν αφήνουν τους Έλληνες βουλγαρόφωνους να ενωθούν με τους σχισματικούς (ΑΥΕ/ΚΥ-49/9. Αναφορά Αρ. Παπαδόπουλου από 15 Απριλίου 1878).
Με αναφορά του το Υποπροξενείο Καβάλας με ημερομηνία 10 Απριλίου του 1878 εκθέτει ότι οι Βούλγαροι σχισματικοί Πέτσας και Αλέξιος στο χωριό Πλεύνα (Πετρούσα) τρομοκρατούν τους Έλληνες για να προσχωρήσουν στο βουλγαρικό σχίσμα (ΑΥΕ/ΚΥ-VI).
Με αναφορά του στις 20 Οκτωβρίου του έτους 1878 ο υποπρόξενος Σερρών προς το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο χωριό Τερλίσι (Βαθύτοπος)
ο Έλληνας ιατρός του χωριού προσχώρησε στο βουλγαρικό σχίσμα επειδή αναγκάσθηκε προκειμένου να αφήσουν ελεύθερη την θυγατέρα του που την είχαν απαγάγει προηγουμένως. (ΑΥΕ/ΚΧ-ΙΙα).
Ο υποπρόξενος της Καβάλας με αναφορά του προς τον Γεν. Πρόξενο της Θεσσαλονίκης Κων. Βατικιώτη με ημερομηνία 27 Μαρτίου του 1878 αναφέρει ότι στη Δράμα έφθασε ο Άγγλος συνταγματάρχης Synqel συνοδευόμενος από τον Έλληνα δικηγόρο Μιλτιάδη Καραβοκυρό, με την εντολή από την Αγγλική Πρεσβεία της Κων/πολης, να εξετάσει τα φρονήματα του πληθυσμού της περιοχής Δράμας.
Ο Έλληνας δικηγόρος Καραβοκυρός ήταν απεσταλμένος του Πατριαρχείου με σκοπό να πείσει τους Έλληνες της περιοχής να υπογράψουν αναφορά προς τις Μεγάλες Δυνάμεις (ΑΥΕ/ΚΥ-VI).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου