Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Οι Macedonski- Η απέλπιδα προσπάθεια αναζήτησης εθνικής ταυτότητας (Μέρος 1ο)

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ.
Γράφει ο Yauna Takabara.

" Η αλήθεια είναι ότι το έθνος των Μακεδόνων δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και πήρε το όνομά του από τη χώρα που ζούσε (Μακεδονία) αυτός ο νοτιοσλαβικός (ως προς τις γλωσσικές διαλέκτους που μιλούσε) λαός.

Η χώρα έδωσε το όνομα στην ιδεολογικοπολιτική κοινότητα του μακεδονικού έθνους.
Ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η γλώσσα των εθνικά Μακεδόνων εντάσσονται στο χώρο των Νότιων Σλάβων. ……
Η γοητεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα κατορθώματα των αρχαίων Μακεδόνων άρχισαν σταδιακά να παντρεύονται με το σλαβικό παρελθόν από μερικούς γείτονες λόγιους. ……
Μετά την πολιτική επίθεση της Ελλάδας κατά της Μακεδονίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο μακεδονικός εθνικισμός απάντησε στα «επιχειρήματα» του ελληνικού εθνικισμού με τα ίδια όπλα.

Αποδεχόμενος την ελληνική θέση, «το δίκιο είναι με αυτόν που έχει τους αρχαιότερους προγόνους», θεώρησε αντανακλαστικά τους αρχαίους Μακεδόνες προγόνους του.

Έγινε λοιπόν και αυτός εξίσου «αρχαίος».

Οι εθνικές «ανάγκες» και κυρίως η πίεση των Ελλήνων, υποχρέωσε τους εθνικά Μακεδόνες να ψάξουν για ρίζες στην αρχαιότητα. "

Αυτά κύριοι τα γράφει ο κ. Λιθοξόου που είναι μέλος του Ουράνιου Τόξου. Έχω σχετική αναδημοσίευση.

Συμφωνώ γιατί αυτά ακριβώς θα έγραφα και εγώ.

"Έγινε εξίσου αρχαίος " λέει ο κ, Λιθοξόου γιατί παντρεύτηκε το "σλαβικό παρελθόν με την αρχαίο ελληνικό παρελθόν¨.

Η Ιστορία κύριοι γράφεται δεν αντιγράφεται.
Η δε μισή αλήθεια είναι και μισό ψέμα.


Η Ιστορία δεν γίνεται με Copy and Paste.
Και δεν παντρεύονται κάποιοι αν δεν αγαπιούνται και δεν ταιριάζουν.
Η ιστορία έχει συνέχεια.

Ήθελα με το κολάζ να καταγράψω την ιστορική της Μακεδονίας.
Συμβουλεύτηκα για τον σκοπό αυτό και το σκοπιανό ιστολόγιο
http://www.historyofmacedonia.org/ από το οποίο έμαθα πολλά πράγματα και το θεωρώ αξιόλογο.

Το σκεπτικό μου νομίζω είναι προφανές.
Χωρίζω την Ιστορία της Μακεδονίας σε 6 ενότητες για να δείξω την ιστορική συνέχεια των δύο κρατών.
Οδεύοντας από το σήμερα προς τον Μεγαλέξανδρο προβληματιζόμαστε τι μας ενώνει και τις μας χωρίζει από τους γείτονες.

Η προσπάθεια με Visualisation να αναπαραστήσω το παρελθόν στην Ιστορία της Μακεδονίας της δικής μας αλλά και της γείτονας χώρα και της VMRO με έφερε σε παρακάτω δυσκολίες.

Για την τελευταία ενότητα "Σύγχρονα κράτη" η πρώτη δυσκολία είναι η τοποθέτηση ή όχι του Ivan Michailov στην εκδοχή Gruevski.

Και αυτό γιατί αν ψάξετε για το ηγέτη αυτόν (της VMRO για 66 χρόνια) στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι δήλωνε Βούλγαρος Μακεδόνας. Επομένως δεν δένει με την εκδοχή Gruevski.

Για την Τουρκοκρατία τα πράγματα είναι απλά. Ρουμ μιλλετ που σημαίνει Πατριαρχείο Κων/πολης. Όλοι υπάγονται στον Πατριάρχη.

Η δεύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα είναι στην ενότητα για την γείτονα χώρα και για την οργάνωση VMRO, ποιους ηγεμόνες θα έβαζα στην βυζαντινή περίοδο.

Εκεί τα πράγματα μπερδεύονται.

> Ο πρώτος πρόεδρος της FYROM ο Γκλιγκόροφ πιστεύει ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι που ήρθαν το 6ο μΧ αιώνα και δεν έχουν καμία σχέση με τον Μεγαλέξανδρο και καμία με τους βυζαντινούς.

> Ο πρώην πρωθυπουργός της FYROM και ιδρυτής της VMRO-DPMNE Ljubčo Georgievski έφυγε στην Βουλγαρία και πήρε βουλγάρική υπηκοότητα. Η VMRO ως γνωστό και ειδικά στα 66 χρόνια του Ivan Michailov ήταν βουλγάρικη οργάνωση!!. Η οργάνωση των βούλγαρων κομιτατζήδων άρα και αυτοί καμιά σχέση με βυζάντιο.

> Ο Nikola Gruevski μας λέει ότι είναι απόγονος (και) του Μεγαλέξανδρου και ψάχνοντας στην σκοπιανή ιστοσελίδα που προανέφερα έχει και τον Βασίλειο Βουλγαροκτόνο αλλά και τον Σαμουήλ μαζί για την περίοδο του βυζαντίου δείτε:http://www.historyofmacedonia.org/RomanMacedonia/MacedonianDynasty.htm

Τρείς αρχηγοί κράτους , τρείς διαφορετικές εθνικές συνειδήσεις.

Πολλοί ενδεχομένως να δυσπιστούν βλέποντας την τελευταία ενότητα του κ. Gruevski.
Δεν είναι δικιά μου.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα που προανέφερα. Την έχω μάλιστα για αυτόν τον λόγο στα «Αγαπημένα μου Ιστολόγια», βέβαια με τον τίτλο «Σκοπιανή Προπαγάνδα».

Η ειρωνεία της τύχης και της ιστορίας είναι ότι οι macedonski βρίσκουν μπροστά τους τον αυτοκράτορα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ Δυναστείας Βασίλειο τον ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟ.

Σαμουήλ και Ασπαρούχ Χαν ( ο γενήτορας των Βουλγάρων) ταιραίζει.
Σαμουήλ και Μέγας Αλέξανδρος ΟΧΙ.

Η παντρειά εδώ χαλάει. ΔΙΑΖΥΓΙΟ. Ασυμφωνία χαρακτήρων.

Δεν μπορείς στην Ιστορία σου να αποδέχεσαι του Βυζαντινούς αυτοκράτορες και ταυτόχρονα του Βούλγαρους. Στην προκειμένη περίπτωση τον Σαμουήλ.

Δεν μπορείς να έχεις ταυτόχρονα έμβλημα τον δικέφαλο και τον βουλγάρικο λιοντάρι. Πατάς σε δύο βάρκες κύριε Gruevski.

Τον δε Μ. Αλέξανδρο ας τον αφήσουν ήσυχο δεν έχουν καμία σχέση. Αυτός και οι Μακεδόνες του και οι σημερινοί έχουμε αυτοπροσδιοριστεί Έλληνες.
Yauna Takabara.

Η τακτική που ξεκίνησαν οι Σκοπιανοί και συγκεκριμένα ο κ. Gruevski ήταν να σπείρουν την αμφιβολία για την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων για να την καρπωθούν αυτοί την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς των αρχαίων,

Το πέτυχε!! Καθόμαστε εδώ και χρόνια και ασχολούμαστε με τα αυτονόητα, να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

Πρώτα όμως ας ξεκαθαρίσει με ποιον είναι δηλ. με τον βυζαντινό δικέφαλο ή τον βουλγάρικο λιοντάρι.

Στο Κλειδί στις Σέρρες έγινε το 997 η καθοριστική μάχη του Βουλγαροκτόνου με τον Σαμουήλ όπου ο βουλγάρικος στρατός κατατροπώθηκε και οι αιχμάλωτοι βούλγαροι τυφλώθηκαν. Τυφλώθηκαν αναφέρουν οι πηγές περί τους 10.000 βουλγάρους.
Στους 100 άφηναν έναν μονόφθαλμο για να τους οδηγεί.
Φρικτό έγκλημα.
Ο Σαμουήλ βλέποντας τον στρατό του σε τέτοια κατάσταση απεβίωσε.

Το κλειδί της υπόθεσης είναι λοιπόν το Κλειδί Σερρών.

Το πρόβλημα επομένως που πρέπει να λύσουν οι ψάχνοντες εθνική συνείδηση δεν είναι αν ο Μεγαλέξανδρος ήταν έλληνας άλλα αν είναι με τον Βούλγαρο ή τον Βουλγαροκτόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: