Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Οργανωμένη ζωή , «ηλικίας» 3.500 ετών στην Πλατανιάς Δράμας, Ανασκαφή στην «Ακρόπολη» Πλατανιάς

Δραμινή Εφημερίδα ΗΧΩ Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Παρουσιάστηκαν επίσημα τα πρώτα ευρήματα της, τα οποία αναμένεται να ρίξουν φως στην αναζήτηση του ρόλου των επτά ακροπόλεων της ευρύτερης περιοχής.


Την ύπαρξη οργανωμένης ζωής, «ηλικίας» 3.500 ετών, τουλάχιστον, στην Πλατανιάς Δράμας, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στην προσπάθειά των ειδικών να προσδιορίσουν τον ιστορικό, οικονομικό και πολιτιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η συγκεκριμένη περιοχή.


Σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από το σημερινό Δημοτικό Διαμέρισμα της Πλατανιάς, του Δήμου Νικηφόρου, και συγκριμένα επάνω στο λόφο, στη θέση «Καλές» ή «Ακρόπολη» εντοπίστηκε ακρόπολη ελλειψοειδούς κάτοψης, η οποία μαρτυρά κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ. (παλαιοχριστιανικά χρόνια). Εκτός από την ακρόπολη οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν οχυρωματικά τείχη, είσοδο στα δυτικά του αρχαίου οικισμού, δώματα, μονοπάτια που οδηγούσαν σε κομβικά σημεία και πλήθος σημαντικών αντικειμένων, όπως εργαλεία, όπλα, νομίσματα, αγγεία κ.λ.π



Μάλιστα, τα πρώτα ευρήματα και συμπεράσματα από την συγκεκριμένη ανασκαφή παρουσίασε η αρχαιολόγος της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Βασιλική Πουλιούδη στην «23η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη» που πραγματοποιήθηκε στις 11-13 Μαρτίου στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Όπως, χαρακτηριστικά επεσήμανε η αρχαιολόγος κ. Πουλιούδη, «το όλο αμυντικό σύστημα εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ισχυρό τείχος περιβάλλει την όλη ακρόπολη, ενώ έχουν εντοπιστεί, επίσης, εσωτερικά του περιβόλου οχυρωματικά τείχη για την καλύτερη οργάνωση και διαφύλαξη της ακρόπολης», προσθέτοντας πως «μετά από τη διάνοιξη πέντε τομών, έχουμε εντοπίσει κατοίκηση από τη νεότερη νεολιθική εποχή μέχρι και τον 6ο αι. μ.Χ.».


Κατά τη διάρκεια των μέχρι τώρα ανασκαφικών ερευνών στην αρχαία «Ακρόπολη» της Πλατανιάς έχουν ανακαλυφτεί: η δυτική είσοδος της ακρόπολης, ένας αποθέτης- ασβεσταριό, δύο δώματα καθώς και το λατομείο τους, το μονοπάτι που οδηγούσε στην Ακρόπολη.


Μάλιστα όπως εξηγεί η κ. Πουλιούδη «διανοίξαμε και μία τομή εσωτερικά του τείχους για να ανακαλύψουμε την θεμελίωση του όλου περιβόλου».



Μέσα από τα μέχρι σήμερα ευρήματα της ανασκαφής:

νομίσματα, όστρακα, κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα, μεταλλικά εργαλεία, λίθινα, εργαλεία, όπλα, ειδώλιο, οστέινα εργαλεία, γυάλινα αγγεία, προκύπτει κατοίκηση προϊστορικής εποχής, Θρακών, Ρωμαίων καθώς και βυζαντινής εποχής.


Η ανασκαφή στην «Ακρόπολη» της Πλατανιάς άρχισε το φθινόπωρο του 2009 και διήρκεσε τρεις μήνες. Η αρχαιολόγος κ. Β. Πουλιούδη υπογραμμίζει ότι «με τη συνέχιση της ανασκαφής θα φωτιστούν σημαντικές πτυχές όπως για παράδειγμα πώς χρησιμοποιήθηκαν οι επτά ακροπόλεις της περιοχής, αν αποτελούσαν χώρο προστασίας από τους επιδρομείς, ποιες οι εμπορικές συναλλαγές τους, η οικονομία, ο πολιτισμός, τα προνόμια και οι σχέσεις με το τότε territorium της αποικίας των Φιλίππων».


Ο Δήμαρχος Νικηφόρου κ. Γεώργιος Καριώτης δηλώνει ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα πορεία των ανασκαφικών ερευνών και εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον προϊστάμενο της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Ζήση Μπόνια καθώς και την αρχαιολόγο της ΙΗ΄ ΕΠΚΑ, υπεύθυνη Ν. Δράμας, κ. Βασιλική Πουλιούδη, τον καθηγητή κ. Γεώργιο Χατζόπουλο αλλά και όλους όσους εργάστηκαν στην ανασκαφή στην «Ακρόπολη» της Πλατανιάς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα συνεχιστούν οι ανασκαφικές έρευνες ώστε να συνεχιστεί η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: