Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Μακεδονική Μουσική Παράδοση: "ΜΑΚΕΔΝΩΝ ΜΕΛΟΣ"

"ΜΑΚΕΔΝΩΝ ΜΕΛΟΣ"

 Πραγματοποιήθηκε η συναυλία παραδοσιακής μουσικής στο Φαράγγι της Πετρούσας

Μια σπάνια, ποιοτική, πολυσήμαντη και υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου μουσική συναυλία για τους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής, με τον εύστοχο τίτλο «ΜΑΚΕΔΝΩΝ ΜΕΛΟΣ» απόλαυσαν
όσοι παραβρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιουλίου 2010 στο Φαράγγι της Πετρούσας. Δεκατέσσερις ορχήστρες και χορωδίες απ' όλη τη Μακεδονία, υπό την επιμέλεια - σκηνοθεσία του καθηγητή μουσικής Χρήστου Δρεμέτσικα, ψυχαγώγησαν (με τη κυριολεκτική σημασία της λέξης) το κοινό, εκτελώντας μοναδικά, αυθεντικές μελωδίες και τραγούδια της δημοτικής μακραίωνης παράδοσης.

 
  Χορωδίες ανδρών και γυναικών συνοδευόμενες από τη μακεδόνικη αχλαδόσχημη λύρα, τη γκάιντα, το νταχαρέ, τη γκλασνίτσα (φλογέρα), το κλαρίνο, τη κορνέτα, το τρομπόνι, το ακορντεόν, το νταούλι, το λαούτο, το βιολί σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους, ταξίδεψαν μουσικά τους θεατές πίσω στο χρόνο.

  Τραγούδια που έγραψε η λαϊκή μούσα και διασώθηκαν μέχρι σήμερα, για να εκφράσει τα ποικίλα και διαχρονικά συναισθήματα των ανθρώπων όπως: της αγάπης προς την πατρίδα, της ξενιτιάς, του μόχθου, του πόνου, της λύπης αλλά και του έρωτα, της χαράς, του γάμου κ.α.

Ακούστηκαν συνολικά εβδομήντα τραγούδια (72) και σκοποί από τα μουσικά σύνολα του Βώλακα, της Καλής Βρύσης, του Μοναστηρακίου. του Ξηροποτάμου. της Πετρούσας, της Προσοτσάνης («Αγριάνες»), των Πύργων, της Δραμινής Κομπανίας, της Χωριστής, της Ορεινής Σερρών, της Λευκοπηγής Κοζάνης καθώς και από Κομπανία Χάλκινων Γουμένισσας και τους ζουρνάδες Νάουσας.

  Πρέπει να επισημανθεί επίσης η όμορφη σκηνική παρουσία τόσο των παρουσιαστών όσο και των συγκροτημάτων που εναλλάσσονταν στη σκηνή με υποδειγματικό τρόπο, φορώντας τοπικές μακεδόνικες φορεσιές.

 Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του «Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» κ. Ιωάννης Παπουτσής καλωσορίζοντας το κοινό.
Ακολούθως, χαιρέτησαν οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος που ήταν ο εμπνευστής της ιδέας και ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Βασίλειος Φατράλης. Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Πολιτιστικών Σωματείων Ελλάδας με έδρα την Αθήνα κ. Ιωάννης Αθανασιάδης, ενώ ο καθηγητής μουσικής κ. Χρήστος Δρεμέτσικας αναφέρθηκε εν συντομία στη μουσική της Μακεδονίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Δράμας κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων, πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης Ιερά Μητρόπολη Δράμας και Δήμο Προσοτσάνης, και επί πλέον να συγχαρεί τον κ. Χρήστο Δρεμέτσικα που επιμελήθηκε την εκδήλωση, τους μουσικούς, χορωδούς, τραγουδιστές και λοιπούς εθελοντές που προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, το τυπογραφείο impression ως χορηγού και όλους όσους στήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο ή συνέβαλαν στα να πραγματοποιηθεί η σπουδαιότατη αυτή μουσική εκδήλωση.
Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος Ιωάννης Παπουτσής

3 σχόλια:

cummulus είπε...

Υπάρχει πουθενά κανένα σχετικό βιντεάκι;

Yauna Takabara είπε...

Φίλε cummulus,
Η παράσταση ήταν πολύ μεγάλη και σε ποιότητα και σε διάρκεια. Ζήτησα από τους φορείς να μου στείλουν αντίγραφο για να το επεξεργαστώ.
ΦΟΒΕΡΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ. Ακούστηκαν συνολικά 70 τραγούδια.
Α

cummulus είπε...

Οκ!. Θα περιμένω ν΄ανεβάσεις κάτι, για να απολαύσουμε έστω και λίγο.