Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Κομιτατζήδες : Οι Γενίτσαροι της Μακεδονίας.

Ο Γε-νί-τσα-ρος, ο «νέος στρατιώτης».
Οι Γενιτσαροι ήταν επίλεκτα σώματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αρχικά συγκροτούνταν από αιχμαλώτους πολέμου και παιδιά χριστιανικών οικογενειών που εξαναγκάζονταν από μικρή ηλικία σε στρατιωτική υπηρεσία.

Οι γενίτσαροι, εξισλαμισθέντες πλέον, γίνονταν οι πιο φανατικοί πολεμιστές καθώς μάλιστα, τίποτε δεν τους συνέδεε με την ομαλή οικογενειακή και κοινωνική ζωή αφού λησμονούσαν γονείς και γενέτειρα γη, με συνέπεια να θεωρούνται οι φανατικότεροι αλλά και οι καλύτεροι υπερασπιστές του εκάστοτε Σουλτάνου. (Wikipedia).


Ο Κο-μι- τα-τζής ο ένοπλος αντάρτης του βουλγάρικου κομιτάτου στην Μακεδονία.


Οι κομιτατζήδες ήταν επίλεκτα σώματα της Βουλγαρικής βασιλείας. Αρχικά συγκροτούνταν από Μακεδόνες εξαρχικούς.

Οι κομιτατζήδες, εκβουλαρισθέντες πλέον, γίνονταν οι πιο φανατικοί πολεμιστές καθώς μάλιστα, τίποτε δεν τους συνέδεε με την ομαλή οικογενειακή και κοινωνική ζωή αφού λησμονούσαν γονείς και γενέτειρα γη, με συνέπεια να θεωρούνται οι φανατικότεροι αλλά και οι καλύτεροι υπερασπιστές του εκάστοτε Τσάρου.
(Yauna Takabara).

Δύο τετρασύλλαβες λέξεις που ετυμολογικά δεν ταιριάζουν, κρύβουν μέσα τους όμως το ίδιο νόημα, την ίδια απάνθρωπη φύση και την ίδια συμπεριφορά.

Μικρή Ιστορική διαδρομή.

Προς τους ιστορικά, αλλά και από τον χυμό του Διόνυσου νεφελωμένους (βουλγαριστί мъгла , σλαβομακεδονιστί магла):

Η Μακεδονική εκκλησία υπαγόταν για χιλιετίες στο Πατριαρχείο.

Η νεοσυσταθείσα Βουλγαρία θέλοντας να βρει διέξοδο προς το Αιγαίο στοχεύει στην υποδούλωση της Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται όμως υπό τουρκική κατοχή.

Ο πληθυσμός όλος ήταν ορθόδοξοι πατριαρχικοί.

Εξαπατάται ο ντόπιος πληθυσμός και μερικοί προσχωρούν στην Εξαρχία(Πετρούσα Δράμας: Η μεγάλη απάτη της Εξαρχίας ή πως Μακεδόνες χωρίς να το αντιληφθούν έγιναν Βούλγαροι.).

Δεν προσχωρούν όμως πολλοί μακεδόνες.

Δημιουργείται έτσι η οργάνωση των ενόπλων κομιτατζήδων για βίαιη προσάρτηση πατριαρχικών στην εξαρχία.

Δολοφονούνται ιερείς, μοναχοί, προεστοί και δάσκαλοι που είναι εμπόδια των βουλγάρικων επιδιώξεων.(Μακεδονική Πολεμική Οικογένεια Αθανασίου Κομβόκη από την Καλλιθέα Δράμας.).

Λεηλατούνται και καίγονται ναοί και μονές. Τα κλοπιμαία ιερά κειμήλια φεύγουν στην Βουλγαρία (Η λεηλασία των κειμηλίων της Ι . Μ. της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης.)

Σφαγιάζεται ο άμαχος γηγενής πληθυσμός από συγγενικά τους πρόσωπα, τους κομιτατζήδες, οι οποίοι θέλουν τον εκβουλγαρισμό της γενέτειρας γης, της Μακεδονίας.
Αυτοί ήταν οι γενίτσαροι της Μακεδονίας.

Η ένοπλη βία των κομιτατζήδων προηγήθηκε χρονικά της αντίδρασης της Ελλάδας.

Αν δεν ήταν οι ήρωες Ίωνας (Yauna) Δραγούμης και ο Παύλος Μελάς να οργανώσουν, έστω και αργά, την αντίδραση των γηγενών μακεδόνων, θα ήμασταν σήμερα υπό άλλο καθεστώς.

Οι εξαρχικοί – κομιτατζήδες – γενίτσαροι ήταν επιτιθέμενοι και οι πατριαρχικοί αμυνόμενοι..

Στόχος των γενιτσάρων : ο ΕΚΒΟΥΛΓΑΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: