Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Αρχαιολόγοι μεν, Σλαβομακεδόνες δε...

Αναδημοσίευση από echedoros-a.blogspot


Εντυπωσιάζουν οι αρχαιότητες που ανακαλύπτονται με την πάροδο του χρόνου στην γεωγραφική περιοχή της πΓΔΜ.
Ακόμη πιο πολύ, όμως, εντυπωσιάζει η εμμονή των απογόνων των Σλάβων της βυζαντινής περιόδου που εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία να ιδιοποιούνται τον πολιτισμό της περιοχής που υπήρξε πριν από αυτούς.

Εκατοντάδες επιγραφές έχουν βρεθεί αλλά καμία δεν παρουσιάζουν. Είναι, βλέπεις, στην μισητή ελληνική γλώσσα...

Όταν βρέθηκε το άγαλμα της θεάς Αφροδίτης στην περιοχή των Σκοπίων –τον Ιούλιο του 2008- οι Σλαβομακεδόνες αρχαιολόγοι παρουσίασαν το άγαλμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως εξής:

«Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο σε φυσικό μέγεθος και πιστοποιεί την καλλιτεχνική παράδοση της περιοχής της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη ρωμαϊκή περίοδο.(...)

και για τους ...Σκοπιομαθείς επί λέξει: «сведочи за уметничките традиции на територијата на Република Македонија во римскиот период»
Δηλαδή είναι τόσο παλιά η Δημοκρατία τους, που φθάνει μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο, κάπου δύο χιλιάδες χρόνια πίσω...


Και αυτά είναι λόγια αρχαιολόγων, επιστημόνων κατά τα άλλα, που απέχουν από ιστορικοπολιτικές σκοπιμότητες...

Ας αναφέρουμε λίγα λόγια για την ανακάλυψη που καμιά σχέση δεν έχει με την ...ελληνική Αφροδίτη!
(Στα Σκόπια η λέξη ‘ελληνική’ απαγορεύεται σε αυτά τα πράγματα!).
"Το άγαλμα είναι ισάξιο με το έκθεμα του Μουσείου του Λούβρου" λέει η αρχαιολόγος Onchevska-Todorovska.
(Ποιό έκθεμα κυρία μου; Γιατί δε λές τη λέξη ‘Αφροδίτη’ ή γιατί δε λες Αφροδίτη της Μήλου; Μίσος και σε αυτήν τη λέξη; )

Τα σπασμένα κομμάτια του αγάλματος βρέθηκαν σε κεντρικό μέρος της αρχαίας πόλης Σκούποι, όπου ανακαλύφθηκε πρόσφατα και μια Βασιλική. Η δημιουργία του αγάλματος ανάγεται στον 3ο αιώνα μ.Χ.

Το γυαλιστερό μαρμάρινο άγαλμα είναι φυσικού μεγέθους, 170 εκατοστών, με κολλημένο στο πόδι της Αφροδίτης ένα δελφίνι και βρέθηκε στα ερείπια ενός λουτρού, που ανήκει στα χρόνια της ύστερης κλασικής περιόδου.

Η παραπάνω αρχαιολόγος, που πιθανόν θα ...αγνοεί οτιδήποτε περί Αφροδίτης, λέει πως η 'Βενέρα' (Венера, στα σλάβικα, από το ρωμαϊκό Venus=Αφροδίτη), είναι η ρωμαϊκή θεά του έρωτα, γυμνή με τα χέρια να κρύβει το ντροπαλό σημείο της.

Σύμφωνα με τους σλαβομακεδόνες αρχαιολόγους το εύρημα είναι μοναδικό γιατί σπάνια βρίσκονται αγάλματα με διατηρημένο κεφάλι.

Ένα παρόμοιο, ακέφαλο, βρέθηκε στους αρχαίους Στόβους και σήμερα εκτίθεται στο Βελιγράδι.

Η ανακάλυψη του αγάλματος της θεάς Αφροδίτης και όχι φυσικά της ‘βενέρας’ δημοσιεύθηκε σε όλον τον σκοπιανό τύπο καθώς και στο επίσημο αρχαιολογικό περιοδικό της πΓΔΜ.

Όλα τα κείμενα είχαν παραπομπές για περαιτέρω πληροφορίες στη Wikipedia στο λήμμα ‘Venus figurines’, όπου καμιά σχέση δεν έχει με το άγαλμα που βρέθηκε, απλά γίνεται αναφορά για γυναικεία ειδώλια προϊστορικής περιόδου.

Φυσικά αποφύγανε να παραπέμψουν τους αναγνώστες στο λήμμα: Aphrodite

Ο κομπλεξικός λέει η επιστήμη είναι αυτός που διέπεται από σύμπλεγμα κατωτερότητας.

Εδώ περί τίνος πρόκειται;

Σλαβομακεδόνες αρχαιολόγοι γαρ...

echedoros-a.blogspot

1 σχόλιο:

Μαδεμλής Κωνσταντίνος είπε...

Είναι καταπληκτική η ανάρτηση του κ. Εχέδωρου, όπως όλες του οι αναρτήσεις.

Θα μου επιτρέψει όμως να υπογραμμίσω και άλλα σημεία τα οποία θεωρώ σημαντικά και θα χρησιμοποιήσω, πάντα αναφέροντας την πηγή, σε επόμενες μου αναρτήσεις.