Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Γ. Καραμανλής, Μακεδονομάχος. Ο πατέρας και ο παπούς Ελλήνων Πρωθυπουργών.

Ο Γεώργιος Καραμανλής είναι ο πατέρας του Μακεδόνα Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή και παππούς του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.


Ο Γεώργιος Καραμανλής γεννήθηκε το 1880 στο χωριό Κιούπκιοϊ Σερρών.


Η κωμόπολης Πρώτη (Κιουπκϊοι) απέχει 60 χιλιόμετρα από τις Σέρρες και 27 χιλιόμετρα από την μαρτυρική πόλη της Δράμα.


Το 1903 εργάστηκε σαν δάσκαλος στο χωριό Κερδύλλια Σερρών.

Ο υπόδουλος Ελληνισμός της Μακεδονίας της εποχής του Γ. Καραμανλή δεν είχε να παλέψει με έναν μόνον εχθρό με το δυνάστη Τούρκο αλλά κα με τον άξεστο και βάρβαρο Βούλγαρο Κομιτατζή.

Όπως όλες οι πόλεις και τα χωριά υφίσταντο τα πάνδεινα από τη δίδυμο αυτή τυραννία έτσι και οι κάτοικοι της Πρώτης υπέστησαν τα πάνδεινα, φόνους, δολοφονίες, λεηλασίες και ότι μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου από τους κατακτητές.

Οι πρόκριτοι της κωμόπολης Πρώτης για να αντιδράσουν στην καταθλιπτική πίεση των Τούρκων και των Βουλγάρων κομιτατζήδων συνέστησαν Επιτροπή Αμύνης με σκοπό την άμυνα και εν καιρώ την επίθεση εναντίων των αδυσώπητων αυτών εχθρών της φυλής μας.

Πρόεδρος της Επιτροπής Αμύνης ανέλαβε ο ριψοκίνδυνος και φλογερός πατριώτης Γεώργιος Καραμανλής.



Το αγνό και ηρωικό τέκνο της Μακεδονίας ήταν και δάσκαλος, είχε διπλή αποστολή, να διδάσκει τον Πνευματικόν Ελληνισμό και αυτήν του στρατιώτη της χειμαζόμενης Πατρίδας.

Ως δάσκαλος δίδασκε στα Ελληνόπουλα την με θρησκευτική ευλάβεια πίστη και εμμονή στα πάτρια και την ελπίδα της απελευθέρωσης της μαρτυρικής γης της Μακεδονίας.

Ο αείμνηστος Μακεδονομάχος Γ. Καραμανλής ως στρατιώτης της Πατρίδας προετοίμαζε την νεολαία σε μυστική διδασκαλία με άσματα και θούρια του 21.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της κωμόπολης Πρώτης μεριμνούσε για την εξεύρεση καταλυμάτων και τροφίμων για τους διερχόμενους άντρες του Ελληνικού Κομιτάτου.

Επίσης την εξεύρεση μυστικών κρυπτών για την αποθήκευση των όπλων, την αποστολή τροφίμων μέσω έμπιστων και πεπειραμένων οδηγών στα λημέρια των Ελληνικών Σωμάτων, την αποστολή ιατρών για την θεραπεία των ασθενών και τραυματιών Μακεδονομάχων.

Ο πρώτος αρχηγός Μακεδονικού αγώνα που έφτασε στην περιοχή φιλοξενήθηκε στο σπίτι του, ο καπετάν Τσιάρας (Νταής). Προτού φτάσει στην περιοχή του είχε δοθεί από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο πίνακας με τα ονόματα των έμπιστων κατοίκων.

Στο ονομαστικό αυτό πίνακα των προκρίτων ήταν και το όνομα του Γ. Καραμανλή. Ο ένθερμος πατριώτης αυτός είχε κατασκευάσει στο στάβλο του σπιτιού του μυστική κρύπτη για τα όπλα των Ελληνικών Σωμάτων.

Ο εθνάρχης Καραμανλής διηγείται:

«Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία είναι το υπόγειο που είχαμε τα τουφέκια του Μακεδονικού αγώνα. Εκεί είχαμε και την αγελάδα μας. Κατέβαινα συχνά στο υπόγειο για να βλέπω τα τουφέκια που τα είχε ο πατέρας μου κρυμμένα από μια καταπακτή για να εφοδιάζει τους άνδρες των Ελληνικών Σωμάτων. Παρέμενα εκεί κρυμμένος πολλές ώρες και έπαιζα και περιεργαζόμουν τα όπλα. Είναι η πρώτη παιδική μου ζωηρά εικόνα που ενθυμούμαι από την ιστορική εκείνη περίοδο της Ελληνικής μας φυλής.»

Το έτος 1913, περίοδο μεγάλων αγώνων οι Βούλγαροι προέβαιναν σε εξοντώσεις του πληθυσμού. Ήταν ένας απάνθρωπος τρόπος Βουλγαροποίησης της Μακεδονίας.

Μια μέρα συνελήφθη και ο Μακεδονομάχος Γ. Καραμανλής και οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στον τόπο εκτέλεσης.

Την στιγμή εκείνη έπεσε πάνω στην αγκαλιά του ο επτάχρονος γιος του Κωνσταντίνος και δεν τον άφηνε να κινηθεί από την θέση του.

Βλέποντας την σκηνή αυτή ο Βούλγαρος αξιωματικός ο οποίος φαίνεται να είχε ίχνη ανθρωπισμού συγκινήθηκε και διέταξε να αφεθεί ελεύθερος.

Του είπε ο Βούλγαρος: «έχε χάρη στο παιδί σου γιατί έχω και εγώ παιδί».


Το επόμενο έτος 1914 συνελήφθηκε πάλι ο Γ. Καραμανλής και τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια για να αποκαλύψει τα ονόματα των ελλήνων της Επιτροπής Άμυνας του χωριού του της Πρώτης αλλά και άλλων χωριών. ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΕΚΥΨΕ. Αιμόφυρτος παραδόθηκε στην οικογένεια του, όπου μετά από πολλές προσπάθειες και πολύ καιρό επανέκτησε τις δυνάμεις του.


Το ηρωικό τέκνο της Πρώτης ο Γ. Καραμανλής με την ηρωική του δράση εναντίον Βουλγάρων και Τούρκων αναγνωρίστηκε ως αρχηγός των ενόπλων χωρικών του Παγγαίου.


Δικαίως αναγνωρίστηκε ως ηρωική ηγετική μορφή της περιοχής ο αείμνηστος Μακεδονομάχος Γ. Καραμανλής.

( Απόσπασμα από το βιβλίο του Α. Ανεστόπουλου)

2 σχόλια:

makedonas82 είπε...

Μπράβο YaunaTakabara αναρτήσεις σου έιναι πολύ ενδιαφέρον!

Μαδεμλής Κωνσταντίνος είπε...

Φίλε Μακεδόνα82,


Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Το βιβλίο του Α. Ανεστόπουλου (τόμος Β΄, 1969), Ο Μακεδονικός Αγών 1903-1908)) ειδικά το τόμο Β΄ το έχω φάει με το κουτάλι.

Την ιστορία των Καραμανλήδων την διάβασα σε ηλικία 15 ετών.
Σήμερα είμαι 50 χρονών.

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή οι Οικογένεια των Καραμανλήδων έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ αλλά θα παίξει και στο ΜΕΛΛΟΝ για την χάραξη της ιστορικής μας Πορείας σαν Μακεδονία και σαν σύγχρονη ΕΛΛΑΔΑ.

Μην κολλάτε στην κομματική Σημαία των Καραμανλήδων.

Οι Καραμανλήδες σαν παράδοση και σαν οικογένεια έχουν προσφέρει,
και θα προσφέρουν τα μέγιστα για το Μέλλον της Μακεδονίας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας.