Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ήταν Βουλγάρικη η Εξέγερση του Ίλιντεν- Ilinden ;

Στις 2 Αυγούστου , με το παλαιό ημερολόγιο ημέρα του Προφήτη Ηλία.  το  1903 έγινε η εξέγερση του Ίλιντεν σε περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Διαβάζοντας το άρθρο της εφημερίδας NovaZora για την εξέγερση  novazora.Illinden το οποίο αποδίδει κατά την γνώμη μόνο ένα κομμάτι της ιστορικής πραγματικότητας στην Μακεδονία του 1903, μου γεννήθηκαν  μερικοί προβληματισμοί
και απορίες...

Η πραγματικότητα είναι ότι την περίοδο αυτή, δηλαδή στις αρχές του αιώνα, ο ορθόδοξος πληθυσμός της Μακεδονίας, οι Μακεδόνες, είναι χωρισμένοι σε πατριαρχικούς και εξαρχικούς.

Οι μεν πατριαρχικοί παραμένουν στις ελληνορθόδοξες ρίζες του και έχουν ελληνική συνείδηση,
περιμένουν δε την ΑΠΑΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της Μακεδονίας από τον τούρκικο ζυγό και την ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ της στο μεταβυζαντινό νέο κράτος την Ελλάδα.

Οι εξαρχικοί  Μακεδόνες με την απάτη που έγινε σε βάρος της βυζαντινής εκκλησιαστικής ιστορίας και την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση της Μακεδονίας, ζητούν τη ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ στο νεοσύστατο βουλγαρικό κράτος.

Οι μεν Έλληνες, χωρίς να είναι υπήκοοι της (νέας) Ελλάδας, οι δε Βούλγαροι, χωρίς και αυτοί να είναι υπήκοοι της (νέας) Βουλγαρίας,

Ήταν όλοι Μακεδόνες υπήκοοι  της οθωμανικής αυτοκρατορίας.


Η αναφορές σε γραπτά κείμενα για κοινωνικές δραστηριότητες στην Μακεδονία εκφραζόταν με τον όρο 'μακεδονικό' προσδιορίζοντας ΜΌΝΟ  την γεωγραφική θέση. 

'Οσοι ξενιτευόταν την περίοδο αυτή  στην Ευρώπη και Αμερική δήλωναν Μακεδόνες, γιατί δεν ήταν επίσημα ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι , ούτε όμως ήθελαν να δηλώνουν Τούρκοι. 

Μερικοί εκμεταλλεύονται αυτή την έλλειψη επίσημης εθνικής ταυτοποίησης από μερικούς μετανάστες για να αιτιολογήσουν ένα σύγχρονο (εθνικό) κατασκεύασμα που λέγεται Macedonski.

Η ταυτοποίηση όμως υπήρχε.
Μέχρι το 1880 ήταν όλοι πατριαρχικοί.
Με την βουλγάρικη εξαρχία έρχεται όμως η απάτη και η παράνομη διεκδίκηση της Μακεδονίας.
Πρώτα με το εκκλησιαστικό σχίσμα και μετά με την Βία, τους κομιτατζήδες.

Σε αυτό το ιστορικό χρονικά πλαίσιο που γίνεται η εξέγερση δεν υπάρχει "μακεδονικός λαός".

Το καταπληκτικό είναι ότι σε αυτό το άρθρο, όπως και σε άλλα στα αντιμακεδονικά ιστολόγια, αναφορικά με το μακελειό του Ίλιντεν αλλά και στις άλλες δράσεις των κομιτατζήδων,
ΟΧΙ μόνο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ στο ρόλο που έπαιξε η  Βουλγαρία, ΑΛΛΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ και ο όρος 'Βουλγάρικος¨.

 
Υπάρχει  μόνο μια έντεχνη αναφορά στο άρθρο της NovaZora και αυτή  είναι του ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ!!!.

Ακόμη και  η οργάνωση που προετοίμασε "συστηματικά(;)" την εξέγερση αναφέρεται η ΒΜΡΟ (Εσωτερική Μακεδονική επαναστατική οργάνωση), ενώ η πραγματική ονομασία της οργάνωσης ήταν BMARC - Βουλγάρικη Επαναστατική Οργάνωση Μακεδονίας-Αδριανούπολης , Bulgarian Macedonian-Adrianople Revolutionary Committees (BMARC).

Η  BMARC (Βουλγαρική Επαναστατική Οργάνωση)  
μετονομάστικε το 1919 
σε 
ΒΜΡΟ ή VMRO-IMRO - 
Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση. Internal Macedonian Revolutionary Organization (IMRO),,,

Γιατί αποκρύβεται αυτή η πραγματικότητα;;

Αναφέρω εδώ μια ιστορική καταγραφή του Μακεδονομάχου και συγγραφέα Γεωργίου Μόδη:

Διενεργήθηκαν (επί Οθωμανών) δύο βουλευτικές εκλογές το 1909 και το 1911.

Και στις δύο βγήκαν στη σημερινή ελληνική Μακεδονία 5 Έλληνες βουλευτές και ένας έκτος στο Μοναστήρι, που αποτελεί σήμερα τμήμα της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδαρίου», ο Τραϊανός Νάλης

και δύο Βούλγαροι με έναν τρίτο στο Μοναστήρι, τον Πάντσε-Ντόρεφ.

Κανένας «Μακεντόν»
του τύπου των Σκοπίων δεν παρακάθησε στην οθωμανική Βουλή, ούτε καν υπήρξε υποψήφιος!
Είχαν εκλεγεί, είναι αλήθεια, και τις δύο φορές βουλευτής ο περιβόητος Ντιμίτρι Βλάχωφ, πατριάρχης του «Μακεδονισμού» και της «Μακεδονίας του Βαρδαρίου»,

μα ως …Βούλγαρος και αντιπρόσωπος Βουλγάρων!»


Που ήταν κρυμμένος ο ‘μακεδονικός λαός’


Δεν υπάρχουν σχόλια: