Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΚΟΡΑΝΙΟ.

Από την Πομάκικη Εφημερίδα "Ζαγαλισα"
(Οι εικόνες είναι δικές μου)

            Οι ιμάμηδες της Θράκης πρέπει να διδάσκουν τον Μέγα Αλέξανδρο
            Είναι μεγάλη τιμή 
και δόξα για εμάς τους Πομάκους 
η αναγωγή της καταγωγής μας 
στους Μακεδόνες στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Άλλωστε και τα σύνορα της Μακεδονίας την εποχή εκείνη ήταν μεγαλύτερα.

Δεν κατανοούμε γιατί να έχουν οι Σκοπιανοί το δικαίωμα να διεκδικούν τον Μέγα Αλέξανδρο και να μην μπορούμε να ισχυριστούμε και εμείς οι Πομάκοι το ίδιο.

Για εμάς όμως τους Πομάκους υπάρχει ακόμα ένας σοβαρός λόγος που μας κάνει να είμαστε περήφανοι για τον Μέγα Αλέξανδρο.
Το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνιο, αναφέρεται σε αυτόν και επομένως κάθε καλός μουσουλμάνος Πομάκος βλέπει τον Μέγα Αλέξανδρο, ως μια προσωπικότητα όχι μόνο στρατιωτική και πολιτική αλλά και θρησκευτική.


Ειδικότερα το Κοράνιο, στην Σούρα ελ-Κεχφ και στους στίχους 83 έως και 98 α ν α φ έ ρ ε ι τον Μέγα Αλέξανδρο ως Δουλ-Κ α ρ ν έ ι ν ( Δ ί κ ε ρ ο Βασιλιά).

Μάλιστα σ ύ μ φ ω ν α με το ιερό Κοράνιο ο Αλλάχ ήταν αυτός που έδωσε στον Μέγα Αλέξανδρο τη δύναμη να κάνει όλα όσα έκανε πάνω στη γη (στ.84). Ήταν ένας από τους χιλιάδες προφήτες του Αλλάχ. Παραθέτουμε αυτούσια ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το ιερό μας Βιβλίο
στ. 83. (Ω! Μουχάμεντ!) Σε ρωτάνε και αναφορικά με τον Δουλ Καρνέιν (Μέγα Αλέξανδρο). Να πεις: θα σας διηγηθώ κάτι από την ιστορία του
στ. 84. Είχαμε στήσει τη δύναμή του πάνω στη γη και του δώσαμε τον τρόπο και τα μέσα για κάθε σκοπό
στ. 95. Είπε ο Δουλ-Καρνέιν (Μέγας Αλέξανδρος): Η δύναμη που έχει εγκαταστήσει σε εμένα ο Αλλάχ είναι καλύτερη από τη δική σας αμοιβή.
στ. 98. Είπε (ο Μέγας Αλέξανδρος): Αυτό είναι έργο της ευσπλαχνίας του Αλλάχ.
          

Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που όλοι οι λαοί της Ανατολής από το Αφγανιστάν μέχρι την Ινδία θυμούνται τον Μέγα Αλέξανδρο.
Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι ιμάμηδες στα Πομακοχώρια, αλλά και στα πεδινά όπου υπάρχουν Πομάκοι μαθητές, να μιλούν στα παιδιά για τον Μέγα Αλέξανδρο του Κορανίου, τον οποίο άλλωστε σέβονται
όλοι οι λαοί του μουσουλμανικού κόσμου. Θα πρέπει οι στίχοι αυτοί να κρεμαστούν μέσα στα τζαμιά μας γιατί είναι στίχοι από το ιερό μας Βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: