Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Πατριάρχης Ρωσίας και Πρόεδρος Βουλγαρίας: ‘Κοινή η πολιτιστική και πνευματική μας κληρονομιά’



Απρίλιος 28, 2012.

Σόφια.

Η  κοινή πολιτιστική και πνευματική  κληρονομιά μεταξύ των Βουλγάρων και των Ρώσων, είναι το  θεμέλιο πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, τόνισε ο πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου της βουλγαρικής προεδρίας.


Ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι οι Βούλγαροι και οι Ρώσοι μοιράζονται μια κοινή θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά.

«Το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, έθεσε τα θεμέλια της πολιτιστικής ταυτότητας της Βουλγαρίας, της Ρωσίας και των άλλων Σλαβικών εθνών και οι πρώτοι  ιεραπόστολοι στη Ρωσία – οι νικητές των νέων χριστιανικών αξιών- είναι οι κληρικοί της Βουλγαρίας», δήλωσε ο Ρώσος Πατριάρχης.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι αυτές οι πολιτιστικές και πνευματικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, επέζησαν στους αιώνες με βάση  τον ηρωϊσμό των Ρώσων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του βουλγαρικού Απελευθερωτικού Αγώνα  του 1877-1878 και αυτή η συμβολή είναι ζωντανή σήμερα.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος, με τη σειρά του, τόνισε ότι κατά τα τελευταία χρόνια – της μετακομμουνιστικής Βουλγαρίας- οι αξίες και η πίστη στο χριστιανισμό, διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντική θέση στη βουλγαρική οικογένεια και την κοινωνία και σε αυτήν την εξέλιξη είναι αναμφίβολη η συμβολή της Βουλγαρικής  Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εκφράστηκε, εν κατακλείδει,  η ελπίδα ότι οι καλές παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο Ορθόδοξων Εκκλησιών  για την προώθηση των χριστιανικών αρετών  θα συνεχιστούν.
--
Агенция "Фокус"



Δεν υπάρχουν σχόλια: