Αναδημοσίευση από το HISTORIC AREAS, Γράφει Η "ΝΕΜΕΣΙΣ".
Στην παλαιοχριστιανική εποχή, η Δράμα ήταν ένας μικρός οχυρωμένος οικισμός, που ανήκε διοικητικά στην επικράτεια της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων. Στη μεσοβυζαντινή εποχή, η Δράμα αναπτύσσεται σε ισχυρό κάστρο.
Σε όλη την υστεροβυζαντινή περίοδο και μετέπειτα, η πόλη κυριαρχείται συνεχώς.
Μετά την κατάληψη της από τους Οθωμανούς το 1383, η Δράμα εξακολουθεί να αποτελεί ένα μικρό κάστρο.
Ως απόδειξη των συνεχών αυτών επεμβάσεων τόσο στα βυζαντινά χρόνια όσο και την περίοδο της τουρκοκρατίας, αποτελεί η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας του 10ου αιώνα, ο οποίος αυθαίρετα το 1922 ονομάστηκε από τους πρόσφυγες «Ναός της του Θεού Σοφίας» και αργότερα ονομάστηκε απλά, «Αγία Σοφία».
Στα χρόνια του σουλτάνου Μουράτ Α’, το 1359 έως το 1389, η Αγία Σοφία ονομαζόταν «Μπέητζαμί».
Στο ιερό, σώζεται μέρος της αρχικής τοιχογραφίας που απεικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και αγιογραφήθηκε κατά την ανέγερση του Ναού.
Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα, ότι ο Ναός αρχικά φτιάχτηκε προς τιμή της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Επίσης, αξιόλογη λαϊκότροπη τοιχογραφία του 1917 που εικονίζει σκηνές από τη Δευτέρα Παρουσία, σώζεται στο νάρθηκα της εκκλησίας.
Ο ακάλυπτος χώρος στη βόρεια πλευρά του Ναού, υπήρξε τούρκικο νεκροταφείο, ενώ το σημερινό καμπαναριό της, αποτελούσε βάση μιναρέ κατά την τουρκοκρατία.
Ο οκτάπλευρος τρούλος της, καλύπτει τον όλο τετράγωνο χώρο της, ο οποίος στηρίζεται σε τέσσερις ογκώδη πεσσούς μέσω κάποιων τόξων.
Ο Ναός, ξαναδόθηκε στην ελληνική κοινότητα το 1912 και αποτελεί σήμερα, ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.
Η περιήγηση στα σοκάκια όπου βρίσκεται η Αγία Σοφία, είναι ιδανική πρόταση για να γνωρίσετε επίσης τα περίφημα βυζαντινά τείχη της πόλης, εκ των οποίων σώζονται σήμερα, τα τμήματα έξι πύργων από τα σαράντα στρέμματα έκτασης που κάλυπταν.
Σίγουρα μια εξερευνητική επίσκεψη στον όλο χώρο θα σας πείσει, αλλά και θα σας φέρει ιστορικές μνήμες, που αξίζει ο κάθε ένας από εμάς να βιώνει, ως γνήσιος Έλληνας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου